LeasePlanet.nl
Auto'sLeaseBlogsPrivate lease

Kopen of leasen? | De voor- en nadelen van private lease

Steeds vaker kiezen autokopers er voor om hun nieuwe auto te private leasen in plaats van te kopen. Private leasen is voornamelijk populair omdat het mensen op een financieel aantrekkelijke manier in staat stelt telkens in de nieuwste modellen te rijden. Je hoeft bij private lease namelijk geen dure lening af te sluiten of een groot deel van je spaargeld aan te spreken.

Bij het private leasen van een auto betaal je vaak een aanbetaling of borg gevolgd door een reeks maandelijkse betalingen. Het gaat hierbij om gloednieuwe auto’s of zo goed als nieuwe occasions. Meestal duurt de leaseovereenkomst tussen de 1 en 5 jaar. Aan het einde van de overeenkomst geef je de auto terug aan de leasemaatschappij en regel je jouw volgende overeenkomst.

Private leasen is vergelijkbaar met het afsluiten van een huurovereenkomst voor een lange termijn. Je kan het zien als het kiezen om je huis te huren in plaats van het te kopen. Je woont daar en kan het behandelen als je eigen huis, maar de verhuurder blijft de wettelijke eigenaar en je blijft betalen tot je eruit wilt.

Als autobezitter weet je vaak niet waar je aan toe bent als het gaat om de kosten van je auto. Je betaalt je premie aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) aan de belastingdienst, je betaalt de brandstof, ieder jaar betaal je voor een APK-keuring, een grote of een kleine beurt, het wisselen van je banden en dan zijn er nog de onverwachte schades en reparatiekosten.

Wil je af van die onzekerheid? Dan is private lease de beste keuze.

private lease checklist De beste voorbereiding vóór je een leasecontract tekent:

Checklist “53 tips om de beste private leasedeal te sluiten!”

Meld je aan voor het ontvangen van actuele informatie waaronder de scherpste private lease aanbiedingen. Ontvang nu tijdelijk onze onmisbare checklist met onder andere:

  • Objectieve informatie waarmee je echt goed vergelijkt.
  • Tips voor een zo voordelig mogelijk maandtarief.
  • Wat de leasemaatschappijen je niet vertellen.
  • Hoe je tijd en kosten bespaart.

Eigendom van de auto bij private lease

Wanneer je een auto hebt via private lease, ben en word je niet de wettelijke eigenaar ervan. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij die de leaseovereenkomst levert. Je kan de auto behandelen als je eigen auto, maar aan het einde van de overeenkomst moet je hem teruggeven aan de leasemaatschappij.

Dat komt je misschien niet goed uit als je de auto heel lang wilt houden, maar het kan een hele goede keuze zijn als je om de paar jaar een nieuwe auto wilt hebben.

Sommige leasemaatschappijen zullen je wel een aanbod doen om de auto over te kopen.

Dat de auto niet jouw eigendom is heeft ook een aantal duidelijke voordelen. Vooral als er iets mis gaat.

De lease auto zal nooit meer dan een paar jaar oud zijn. De kans dat er dus wat mis gaat, is daarom een stuk kleiner dan als je een oude auto hebt. Daarbij zal de lengte van de leaseovereenkomst zeer waarschijnlijk voor het grootste deel onder de garantieperiode van de auto vallen. En mocht er toch wat misgaan met de auto dan is het de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om het probleem op te lossen.

Aan het einde van de lease

Aan het einde van de leaseovereenkomst moet je de auto teruggeven aan de leasemaatschappij. Het goede nieuws is dat je dit meestal zelf niet in de gaten hoeft te houden want de leasemaatschappij zal meestal contact met je opnemen over wanneer je de auto moet inleveren.

De leasemaatschappij zou kunnen aanbieden om een nieuwe overeenkomst te regelen die start zodra de huidige overeenkomst is beëindigd. Vergeet niet om jezelf opnieuw te oriënteren en naar private lease-aanbiedingen te kijken om er zeker van te zijn dat je de beste private lease deal krijgt! Als je besluit bij je huidige leasemaatschappij te blijven, zorg er dan voor dat je nieuwe auto klaarstaat op het moment dat je je oude inlevert. Dan rij je lekker weg in je nieuwe private lease auto en heb je geen gedoe met vervoer. Sommige leasemaatschappijen leveren de auto zelfs bij je af en nemen de oude private lease auto meteen mee terug.

Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen als je de kilometerstand hebt overschreden die je in jouw leasecontract hebt afgesproken. Afhankelijk van je contract zal je misschien ook moeten betalen voor schade die meer is dan normale slijtage, dus het loont om goed voor je private lease auto te zorgen.

Het fijne aan private lease is dat je geen gedoe hebt met onderhandelen bij het inruilen of verkopen van je oude auto als je een nieuwe wilt gaan rijden.

Keuze uit ruim 3.500 private lease deals

Bekijk het aanbod

Nadelen private lease

Leasen past niet bij iedereen. Het heeft ook nadelen ten opzichte van kopen. Één van de belangrijkste voordelen van het kopen van een auto is dat je er alles mee kan doen wat je maar wilt. Je zou er nog 20 jaar mee kunnen rijden (mits de auto dat redt), of je zou de auto kunnen verkopen en een deel van je geld terugkrijgen. Dit is geen optie aan het einde van een private leaseovereenkomst. Je moet dan weer een nieuwe overeenkomst regelen met opnieuw maandelijkse betalingen als je toch weer een auto tot je beschikking wilt hebben.

Een ander potentieel nadeel is dat leaseovereenkomsten je een beetje minder flexibiliteit bieden. Als jouw (financiële) omstandigheden tijdens de overeenkomst veranderen, kan je de overeenkomst niet altijd zomaar aanpassen of beëindigen. Je zit aan de betalingen van de overeenkomst vast of moet een boete betalen om ervan af te komen. Hoe flexibel dit is verschilt per leasemaatschappij.

De voordelen van private lease op een rij

– Geen hoge aanschafkosten.
– Je rijdt in de nieuwste modellen.
– Je betaalt een vast bedrag per maand + brandstof. Dus geen onverwachte kosten.

De nadelen van private lease op een rij

– De auto is en wordt niet jouw eigendom
– De overeenkomst is niet altijd gemakkelijk tussentijds op te zeggen

Wat is goedkoper: private leasen of kopen?

Deze vraag is niet direct te beantwoorden. Feit is dat het eigenlijk altijd het goedkoopste is om een gebruikte auto te kopen. Zou je een nieuwe auto kopen met een lening dan betaal je eigenlijk altijd meer dan als je zou leasen. Een nieuwe auto kopen met eigen spaargeld is op papier natuurlijk goedkoper, omdat je geen rente betaalt. Hoewel je altijd het risico loopt dat onderhouds- en reparatiekosten hoger uitvallen. Daarnaast moet je wel voldoende spaargeld hebben en kan je dat spaargeld niet voor iets anders meer gebruiken.

Een auto leasen is vaak goedkoper omdat de leasemaatschappijen op grote schaal auto’s inkoopt en daarom meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Daarbij zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het cascorisico (het allrisk-deel) zelf afdekken. Tot slot is het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt.

Denk je dat private lease iets voor jou is? Neem dan zeker even een kijkje bij onderstaande leasemaatschappijen.

LeasemaatschappijWebsite
ANWB Private LeaseAnwb.nl
Athlon Private LeaseAthlon.com
Auto.nl Private LeaseAuto.nl
Citroën Private LeaseCitroën
Cupra Private LeaseCupra
Dacia private leaseDacia
Forward LeaseForwardlease.nl
Hyundai Private LeaseHyundai.nl
Opel Private LeaseOpel Nefkens
Renault Private LeaseRenault
SEAT Private LeaseSeat.nl
SnappCar Private LeaseSnappcar.nl
Sterke Actie Private LeaseSterkeactie.nl
Toyota Private LeaseToyota.nl
Volkswagen Private LeaseVolkswagen.nl

Lees ook:

Private lease zonder BKR check en zonder BKR registratie

admin

3 redenen om te kiezen voor private lease

admin

Hoe wordt het maandbedrag bij private lease bepaald?

admin